Кои сме ние

ЗБ логоЗБ хуманитарен корпус

“Заедно за Берковица” е неправителствена организация, чиято основна цел е развитието на град Берковица и насърчаването на гражданската активност сред местното население. Началото на организацията е поставено в края на 2012г.
Първата инициатива на „Заедно за Берковица“ е свързана с почистването на поруганите и занемарени емблематични паметници в града. След това ЗБ организира благотворителна продажба на топли напитки – чай и кафе, в центъра на град Берковица. По този начин са събрани средства за закупуването на различни видове продукти и храна, които са дарени на ДДМУИ, гр. Берковица. Така, в рамките на два месеца, ЗБ е вече факт и тя започва да развива своята дейност.
През следващите години ЗБ разширява своята дейност и инициативите на организацията стават ежемесечни. С лични средства тя поставя паметна плоча на Христо Ботев. Организират се различни литературни и творчески конкурси (конкурс за Васил Левски, за славянската писменост), спортни мероприятия (тенис, футбол, игри на пейнтбол и еърсофт), провеждат се постоянни срещи с гражданите на Берковица и се поставят основите на няколко бъдещи кампании и мероприятия, които се превръщат в ежегодни – грижа за лесопарк и крепост “Калето” (поставяне на пейки, маси, кошове за боклук, ежемесечно почистване, популяризация), кампанията “Сподели обяд с пенсионер в нужда” (проведена 7 пъти в околните на Берковица села и даряваща всяка година над 100-120 пакети с хранителни продукти , поддържане и популяризиране на Зона Ком (поставяне на табели, чистене на върха и прилежащите подстъпи/пътеки към него, поставяне на сувенири и туристически материали на самия връх, грижа за знамената на върха, онлайн реклама), онлайн популяризиране на град Берковица, природните и културни забележителности в района.
През последните 2 години ЗБ се радва на интерес сред все повече хора. Числото на симпатизиращите на организацията расте след всяка проява. Организацията заема стабилни позиции в ежедневието на берковчани и служи като опорен стълб на развиващото се, макар и с бавен темп, гражданско общество.
Макар, че ЗБ е неправителствена организация и усилията са насочени почти изцяло към гражданската активност, културния подем и хуманитарната помощ, през 2019г. организацията предприема действия, с които започва да участва косвено в политическия живот на Берковица. Това се изразява в посещение на сесии на ОС, гр. Берковица, мнения по актуални въпроси и участие в различни обсъждания, свързани с актуалното състояние на града и бъдещи обществени инициативи.


Повече информация за инициативите на ЗБ може да намерите на изброените по-долу линкове или в сайта ни:


Видеа за Берковица и организационни кампании

Видео каналът на ЗБ в Youtube – ЛИНК


ЗБ създаде и поддържа няколко FB страници за град Берковица:

Двата основни сайта на ЗБ са: https://zaberkovitsa.com и https://berkovitsa.online – дигитален гид за Берковица и региона.
Личен блог на Димитър Манов може да бъде посетен на адрес – https://manov.site


По-важни участия в предавания и интервюта:

Пълна информация за нашата дейност може да намерите на https://zaberkovitsa.com

Вместо заключение:

 

Наричаме се „Заедно за Берковица“, защото действията ни са насочени в полза на Берковица и вярваме, че можем да съградим нещо само, ако действаме заедно, като юмрук – единни в целите и стремежа към развитие. За нас градът под Ком е онзи пристан, който търси всеки от нас, в препускането си през напрегнатото ежедневие на делника.
Ние сме обикновени хора с грижи и задължения. С липса на време, битови ангажименти и ежедневни сполуки и несполуки. Но също така, ние сме хора с амбиции, хора с мечти и обикновени желания. Обединява ни желанието за промяна и развитие на града ни. Не се осланяме само на идеята, че за промяната са нужни инвестиции, политика, власт. Вярваме, че личният пример, гражданските действия и нестихващата амбиция са част от механизма, влияещ на промяната на общества, градове и държави.
Нека покажем, че апатията и бездействието са чужди за жителите на града под връх Ком.

„Когато правото се превърне в безправие, съпротивата е задължителна.“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.